Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért annyira fontos februárban a D vitamin?

A D-vitamin hihetetlenül fontos vitamin, de nagyon kevés ételben található meg, és önmagában étkezés révén nehezen előállítható. 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban. Számos tényező befolyásolhatja a D-vitamin hatékonyságát, ideértve a napi adag bevételének időpontját és a felszívódását is. A D-vitamin különbözik a többi vitamintól, mivel kémiailag hormonnak tekintendő, és a bőr a napfény hatására állítja elő.

A gyógyulási esély összefügg a D-vitamin szinttel. A D-vitamin hiány MEGELŐZÉSE mind az időseknél, mind a gyermekeknél kulcsfontosságú.

 • A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél (cukorbetegség, inzulin rezisztencia, asztma, magas vérnyomás, szív-és keringési rendellenességek, multiplex sclerosis, reuma, daganatok )

 • Elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.

 • a D-vitamin hiánya számos betegségre hajlamosít, ráadásul minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegségek be is következnek. Ahogy a D-vitamin-hiányosok száma nő, úgy az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma is nő: a cukorbetegség, inzulin rezisztencia, asztma, magas vérnyomás, multiplex sclerosis, reuma, daganatok stb.

 • Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést.  (Forrás: http://semmelweis.hu/mediasarok/2015/01/20/a-gyogyulasi-esely-osszefugg-a-d-vitamin-szinttel/)

A D-vitamin befolyásolja az immunrendszer működését

A D-vitamin szerepe a veleszületett és adaptív immunitásban kulcsfontosságú. 

A PubMed 2019. évben publikált tanulmánya szerint meggyőző bizonyítékok vannak a járványos vírusfertőzések előfordulása és a lakosság alacsony D-vitamin szintje között. (Teymoori-Rad M. és mts., 2019.)

Az immunsejteken D-vitamin receptorok vannak, ezekbe a receptorokba csak a D-vitamin molekulája illik bele. Ha ezek a receptorok üresen maradnak, betegségek egész sora léphet fel. Ez is bizonyíték arra, hogy a D-vitamin közvetlenül képes szabályozni az   immunrendszer működését.

A D-vitamin hatására a légcsőben antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek a veleszületett immunrendszer részeiként megsemmisítik a légúti fertőzések kórokozóit (Cannell és mtsi., 2006).  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30614127)

A D-vitamin fokozott bevitelével, megelőzhetőek a vírusos fertőzések.

A D-vitamin bevitelre oda kell figyelni gyermek- fiatal- és idős korban egyaránt, különösen járványos vírus-fertőzések idején is, amikor az immunrendszer működését fokozottabban kell támogatni.

A D-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van még:

 • A normális izomerő fenntartásában. Az időskori elesések és combnyaktörések nagy része visszavezethető a D-vitamin hiányából fakadó izomgyengeségre.
 • A növekedés során nélkülözhetetlen a megfelelő izomfejlődéshez.
 • Erősíti a ráksejtek elpusztításáért felelős fehérvérsejtek daganatellenes képességét.
 • Csökkenti az emlő-, prosztata- és vastagbéldaganatok gyakoriságát.
 • Biztosítja, hogy a vérben és a sejtek közötti folyadékban elegendő kalcium legyen.
 • Segíti a csontképződéshez nélkülözhetetlen kalcium és foszfát bélből való felszívódását.
 • Segíti a csontok szilárd anyagának kialakulását.
 • Fokozza a kollagén termelődést, amely nélkülözhetetlen a bőr, az ízületek, a csontok, a fogak és az erek épségének fenntartásához.
 • Növeli a vesében a kalcium visszaszívódását, ezzel csökkenti a kalcium elvesztését a vizeleten keresztül.
 • Szabályozza az immunrendszer működését, és ezzel mérsékelheti az autoimmun folyamatokat.
 • Segít megelőzni az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A D-vitamin hiány pandémiájának magyarázata

A kutatók nagy része úgy gondolja, hogy át kell értékelni, hogy mit értünk D-vitamin-hiányon, illetve optimális D-vitamin-ellátottságon.

D-vitamin tartalékunknak csak a 20 %-a származik az étrendből. A fennmaradó 80 % szintézise a bőrben történi a napfény-expozíció hatására. Az UV-sugárzás szezonális ingadozása jelentős, és ez a D-vitamin szintekben is megnyilvánul. Étrendünk és az étrend-kiegészítők is tartalmaznak D-vitamint.

Az 1960 évek ajánlása 4000-5000 NE egység, viszont ekkor az étrend élő halakban, tojásban és friss tejben gazdag volt, ami azonban a jelenlegi étrendünkre nem jellemző, és az életmódunk is megváltozott. Kevés időt töltünk a szabadban. Magas faktorszámú napvédőket használunk a melanóma megelőzésére.

Egy vizsgálatban napi 2000 NE kolekalciferol alkalmazása mellett 78 %-kal csökkent az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása. Ebből kiderült, hogy D-vitamin javítja az inzulinszekréciót, megakadályozza a β sejtek pusztulását.

Az autoimmun betegségek, metabolikus szindróma, 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata,  a D-vitamin szint növelésével, csökkent, ami rávilágított arra, hogy statisztikai hiba történt a napi D-vitamin bevitel  megállapításában, ezért az Endokrin Társaság Nemzetközi Szakértői Bizottsága felhívta a hatóság figyelmét, hogy a javasolt napi beviteli szinteket meg kell emelni az alábbiak szerint:

1 éves korig 2000 NE, 1-18 éves korban 4 000 NE és 18 év felett 10 000 NE, kivéve a D-vitamin túlérzékenységben szenvedő egyéneknél. 

Természetesen az ajánlott dózisok bevitelénél figyelembe kell venni az étkezési szokásokat, a testtömeg indexet, életkort és bőrszínt.

 

Tévhitek a D-vitamin bevitelére vonatkozóan:

 • A multivitamin tartalmaz D-vitamint megfelelő mennyiségben – ez nem igaz.

 • A gyógyszerellenesek szerint egyen mindenki pl. szardíniát, csukamájolajat, lazacot, gombát stb. és tudja D-vitamin szükségletét fedezni – ezekből hatalmas mennyiséget kéne enni naponta, hogy fedezni tudjuk a szükséges D-viatmin mennyiséget.

A D-vitamin esetében is válasszunk természetes, könnyen felszívódó formulát

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, azaz nem oldódik vízben, és a véráramba akkor szívódik fel a legjobban, ha magasabb, tápláló zsírtartalmú ételekkel fogyasztjuk. (tápláló zsírtartamú ételek: avokádó, tojás, diófélék). Az anyagcsere folyamatok támogatása miatt a legjobb, ha a reggeli órákban fogyasszuk.

A koronavírus járvány kapcsán, és egyébként is, fokozott figyelmet kap az idősebb korosztály, hiszen az immunrendszerük gyengébb és könnyebben elkapják a vírus-fertőzéseket. Ennek számtalan okai vannak, egyrészről a szervezet energiatermelő folyamatai csökkenek idős korban, és az immunrendszer működése egy rendkívül energia igényes folyamat. Csökken az aktív testtömeg, sorvadnak az izmok és a szervek, lassul az anyagcsere.

Romlik a tápanyagok emésztése, felszívódása, gyengül a kiválasztás, nehezebben szívónak fel a vitaminok is, így óriási jelentősége van a száj-nyálkahártyáján keresztül történő felszívódásnak.

Ne szedjünk össze-vissza mindenféle vitamint!

A mesterséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal nem tudjuk teljes körűen biztosítani a vitaminok és ásványi anyagok pótlását, ugyanis a mesterséges vitaminokban lévő kötőanyagok megterhelik az emésztőrendszert.

A D-vitamin esetében is nagyon fontos a természetes és komplex vitamin-pótlás.

MANDULAGOMBA A D-VITAMIN HIÁNYOS ÁLLAPOTOK MEGELŐZÉSÉRE

A Mandulagomba (Agaricus blazei Murill) gyógygomba ergoszterol tartalma nagy jelentőséggel bírhat a D-vitamin hiányos állapotok megelőzésében.

A gombák, köztük a Mandulagomba is, D2 vitamint tartalmaz. A megfelelő  kalcitriol képződéséhez a D2 és D3 vitaminra egyaránt szükség van. A D3 vitamin önmagában nem ugyanazt a biokémiai reakciót váltja ki a kalcitriol hormon működése szempontjából.

A kalcitriol nevű hormon szabályozza a Kálcium beépülését a csontokba.

A D2 vitamin ugyanolyan mértékben emeli a vér D vitamin szintjét, mint a D3 vitamin. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213178/)

A Mandulagomba az egyetlen nem állati eredetű élelmiszer, amely jelentős mennyiségű biológiailag hozzáférhető D-vitaminnal rendelkezik. Az étrendi D-vitamin elsődleges potenciális forrása a vegánok és vegeteriánusok számára. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213178/)

A Mandula gomba további előnye, hogy egyéb értékes összetevőket is tartalmaz, mely az immunrendszer működését komplex formában támogatja, ilyen összetevők: poliszacharidok, linolsav, B1-, B2-, B12-vitaminok (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6783847/)

A Mandulagomba hatóanyagit koncentrált formában tartalmazza a NaJa Forest Mandula.

Mire figyeljünk oda az étrendünk kapcsán

Egy 50 évnél idősebb felnőtteken végzett vizsgálatban a D-vitamin magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztása mellett 12 óra elteltével 32% -kal növelte a D-vitamin vér szintjét, a kisebb zsírtartalmú étrenddel szemben. A magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztása azonban nem javasolt bizonyos krónikus betegségben szenvedő és idősebb egyének esetén, ezért érdemes olyan étrend-kiegészítő készítményt vásárolni, amely folyadék, és már a szájnyálkahártyáján keresztül felszívódik.

A lazacban magas a D-vitamin aránya, 100 grammban akár 685 nemzetközi egységnyi mennyiség is lehet. Az ízletes húsú halat más okból is érdemes fogyasztani: gazdag jótékony hatású omega-3 zsírsavakban, így segíti a szív működését, a benne található astaxantin nevű anyag (ez adja rózsaszín árnyalatát) pedig csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat.

Tojássárgája: Egy apró sárga finomságban 40 nemzetközi egységnyi található az értékes vitaminból. Sokáig tévesen élt az a képzet, hogy a tojás egészségtelen, mértékkel fogyasztva ugyanis nagyban hozzájárulhat a szervezetünk kiváló működéséhez. Tele van fehérjével és luteintartalmának köszönhetően erősíti a szemet is.

Máj: Bár különösen a marhamájra mondják, hogy gazdag D-vitaminban, a belsőség minden típusát érdemes beépíteni az étrendünkbe. Fogyasztásával olyan értékes anyagokhoz juthatunk még hozzá, mint az A-vitamin, a vas, a fehérje, a réz és a cink. A máj esetében nagyon fontos, hogy minél jobb minőségűt (lehetőleg bio terméket) válasszunk, illetve, hogy az állat minél fiatalabb legyen, mert a zsenge kor több D-vitamint jelent.

Látható, hogy a D-vitamin természeténél fogva sem a gyümölcsökben, sem a zöldségekben nincs jelen, így vegetáriánusoknál gyakran alakul ki D-vitamin hiány, ezért is nagy kincsnek számítanak a gombák

A gomba az egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrás,

úgyhogy érdemes minél többet falatozni belőle különösen a napfényben szegény időszakban. Típustól függ, de a gombák akár 2300 nemzetközi egységnyi D-vitamint is tartalmazhatnak, ami majdnem fedezi a napi szükségletet. Ez a finomság egyébként kiváló fehérjeforrás, és alacsony a kalóriatartalma, így segítheti a fogyást.

 

 

Összefoglalva: Epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy az adekvát D-vitamin-ellátottság védelmet jelent a mellrák, a prosztatarák, a vastagbélrák, a kardiovaszkuláris megbetegedések és a metabolikus szindróma kifejlődésével szemben, jobb fizikai erőnlétet biztosít. Egészséges életmóddal és egészséges (D-vitamint bőségesen tartalmazó) táplálkozással, a délelőtti vagy a délutáni órákban történő ésszerű napozással, a téli hónapokban D-vitamin-szupplementációval kivédhetők a D-vitamin-hiány hosszú távú káros következményei.

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató Naja forest bio folyékony gomba kivonatok 

Forrás:

1. Karvonen M, Pitkaniemi J, Tuomilehto J. The onset age of type 1 diabetes in Finnish children has become younger. The Finnish Childhood Diabetes Registry Group. Diabetes Care. 1999;22(7):1066–1070.[PubMed]

2. Makinen M, Simell V, Mykkanen J, Ilonen J, Veijola R, Hyoty H, et al. An increase in serum 25-hydroxyvitamin D concentrations preceded a plateau in type 1 diabetes incidence in Finnish children. J Clin Endocrinol Metab. 2014;99(11):E2353–E2356. [PubMed]

3. van Halteren AG, van Etten E, de Jong EC, Bouillon R, Roep BO, Mathieu C. Redirection of human autoreactive T-cells upon interaction with dendritic cells modulated by TX527, an analog of 1,25 dihydroxyvitamin D(3) Diabetes. 2002;51(7):2119–2125. [PubMed]

4. Hypponen E, Laara E, Reunanen A, Jarvelin MR, Virtanen SM. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet. 2001;358(9292):1500–1503. [PubMed]

5. Papadimitriou DT, Marakaki C, Fretzayas A, Nicolaidou P, Papadimitriou A. Negativation of type 1 diabetes-associated autoantibodies to glutamic acid decarboxylase and insulin in children treated with oral calcitriol. J Diabetes. 2013;5(3):344–348. [PubMed]

6. Riek AE, Oh J, Darwech I, Moynihan CE, Bruchas RR, Bernal-Mizrachi C. 25(OH) vitamin D suppresses macrophage adhesion and migration by downregulation of ER stress and scavenger receptor A1 in type 2 diabetes. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;144 Pt A:172–179. [PMC free article] [PubMed]

7. Kampmann U, Mosekilde L, Juhl C, Moller N, Christensen B, Rejnmark L, et al. Effects of 12 weeks high dose vitamin D3 treatment on insulin sensitivity, beta cell function, and metabolic markers in patients with type 2 diabetes and vitamin D insufficiency: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Metabolism. 2014;63(9):1115–1124. [PubMed]

8. Veugelers PJ, Ekwaru JP. A statistical error in the estimation of the recommended dietary allowance for vitamin D. Nutrients. 2014;6(10):4472–4475. [PMC free article] [PubMed]

9. Heaney R, Garland C, Baggerly C, French C, Gorham E. Letter to Veugelers, P.J. and Ekwaru, J.P., A statistical error in the estimation of the recommended dietary allowance for vitamin D. Nutrients 2014, 6, 4472-4475; doi:10.3390/nu6104472. Nutrients. 2015;7(3):1688–1690. [PMC free article] [PubMed]

10. Garland CF, Kim JJ, Mohr SB, Gorham ED, Grant WB, Giovannucci EL, et al. Meta-analysis of all-cause mortality according to serum 25-hydroxyvitamin D. Am J Public Health. 2014;104(8):e43–e50.[PMC free article] [PubMed]

Forrás:https://www.najaforest.hu/cikkek/a-d-vitamin-fontossaga-a-naja-forest-szemszogebol/ 

Tartalomhoz tartozó címkék: Naja Forest