Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy állatorvos gondolatai a kutyatápokról

Egy állatorvos gondolatai a kutyatápokról

Egy állatorvos gondolatai a kutyatápokról

Az alábbi kritika az egészséges kutyáknak szánt tápokról szól és nem a gyógytápokról, mert pl. egy hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő kutya nem ehet zsírt, míg egy egészséges kutyának az égvilágon semmi baja se lesz akkor se ha csak zsírt eszik hetekig.

Hogyan változott meg a kutya táplálása az utóbbi száz évben, ami evolúciós értelemben egyetlen szempillantás? Az állati eredetű anyagok aránya a kutya eleségében 90-95%-ról 20-25%-ra változott a tápok elerjedésével. A ragadozó kutyából gyakorlatilag növényevő házikedvenc lett.

A következmények a daganatos megbetegedések, allergia, autoimmun betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízottság, szív és vese problémák.  Ma a kutyák több mint 30% -a daganatos betegségben szenved valamikor élete során. A természetben élő társaiknál, mondjuk egy farkasfalkában ezek a betegségek ismeretlenek. A mozgás hiánya csak rásegít erre a táplálkozás okozta egészség rombolásra. Kutyatápról szakszerűen

Néhány jó tanács a tápos zacsin a beltartalmi értékek olvasásához:

  • A fehérje sajnos nem jelent feltétlenül állati fehérjét!
  • Ha ‘’ Marha’’ szerepel az összetevők listáján, az sem mindíg hús. Sajnos lehet a valóságban inak, porcok, szarv és bőr, szőr is.
  • A gabona sem jó hír, viszont a
  • Gyümölcscukor (fruktóz) kimondottan mérgező.
  • A repce olaj is! Erukasav tartalma miatt.
  • A ‘’gondosan válogatott’’ kitétel általában  üres marketingfogás.

 

Miből is áll a táp? Fehérjék, Zsírok, Szénhidrátok alapvetően.

A fehérjék a szervezet építőkövei. Sajnos a tápokban lévő főleg hüvelyesekből áll. A ragadozó életmódhoz kifejlődött kutya emésztőszervei nem emésztik meg kellően pl. azert, mert sokkal rövidebb a bélcsatorna. Más az aminósavak  aránya a szójában mint a préda állatban. Sajnos a kisebb mennyiségben rendelkezésre álló ún. limitáló aminósavak szabják meg az összes fehérje értékesülését. Ráadásul néhány kimondottan mérgező fehérjét is kifejlesztettek ezek a növényfajok az őket pusztitó állatok ellen az évmilliók során. Egy ragadozó ezeknek sokkal kiszolgáltatottabb mint egy növényevő.

Zsírok A kutyák főként ebből fedezik energiaszükségletüket, mármint állati eredetű zsírokból, ha tehetik. A tápokban sok növényi zsír, olaj, sőt transzzsír is van ami a szabad természetben elő sem fordul. A tápokban sokkal több az omega 6 aránya az omega 3 –al szemben ami gyulladáskeltő (az ideális 1:1 lenne) A zsírok nemcsak energiát szolgáltatnak hanem a sejtmembránok falába épülve támaszt nyújtanak a sejteknek. A többszörösen telítetlen zsírsavak hiánya rugalmatlanná teszi ezeket a membránokat messzeható következményekkel.

Szénhidrátok A szénhidrát üres kalória a kutya számára, tápanyag nélküli fűtőanyag. A kutyaféle ragadozók a zsákmányállat elfogyasztásával szinte nem is jutnak szénhidrátokhoz, legfeljebb némi félig emésztett növényi részek kerülnek be a gyomortartalomból. A természetben max 5% a tápokban 50% felett van a szénhidrátok aránya a kutya eleségében. A szénhidrátok cukrokra bomlanak, ezek égetésekor mérgező szabad gyökök keletkeznek.

A kutya szervei, sejtjei ha tehetik a zsírt választják cukor helyett, zsírok égetésével jobban funkcionálnak. Nagyon kevés kivételtől eltekintve. Még az agy is köszöni szépen, de jól van ketontesteken is. Egyedül a vörösvértestek igényelnek cukrot, azt a picit ha kell a szervezet bármikor maga előállítja zsírból és fehérjéből.

Tehát sose a cukor hiánya, mindig a többlet cukor okozza a problémát a táppal etetett kutyák számára. A szervezet a máj és izom glikogén raktárakat tölti fel először, majd úgy próbál megszabadulni a sok cukortól, hogy zsír helyett ezt égeti. Ezután a máj zsírt gyárt belőlük amit a szervezet elraktároz mint zsigeri zsírt és lassacskan megjelennek a szemmel látható bőr alatti zsírpárnák is. Ahogy a magas vércukorszint, úgy a magas inzulinszint is állandósul, következményes inzulin intolerancia alakul ki, a vese is átengedi a cukrot mint egy leeresztőszelep, tehát a vizeletben is megjelenik. Ez már a cukorbetegség, annak könyvtárnyi irodalmából legközelebb szemelgetek. Mindeközben a szervezet altalános gyulladásos szintje megnő, a krónikus gyulladás a daganatos megbetegedések melegágya. Ha csak és kizárólag állati zsiradékot kap a kutya a második harmadik héten fehérjehiány alakul ki, de a szénhidráthiány ismeretlen fogalom a kutya számára.

Miért is eszik a kutya olyan sokat a tápból?

Mert becsapják. Egyrészt a kutya éhségérzetét a fehérjebevitel limitálja. Akkor hagyja abba az evést, ha a szükséges mennyiségű fehérjét elfogyasztotta függetlenül attól, hogy mennyi szénhidrátot is megevett közben

másrészt

A kutya ugye azt eszi amit a gazdi ad neki, kiszolgáltatott, de hogy mégis rendszeresen megeszi tápot, ( a farkasok nem lakmároznak búza vagy borsóföldeken!) az az ízfokozók, állagjavítók, stabilizátorok, egyéb adalékok miatt van. Amelyek jól becsapják érzékszerveit.

A gazdit a kényelmi szempontok, az egyszerűség vezérli és elkápráztatja a kiváló marketing. Azért akinek maradtak kérdései tegyen egy szelet sonkát, vagy bármit ami a hentesnél kapható egy másik tálba a száraztáp mellé és nézze meg, hogy vajon melyiket is választja az a balga ”vegetáriánus” állat.

Az állatorvos is sajnos többnyire úszik az árral, nem tanítottak nekünk takarmányozástanból csak a gazdasági haszonállatokról, aki meg esetleg tényleg belegondol mélyebben könnyen arra a következtetésre is juthat, hogy hát a szép színes tápos zacskók által okozott rombolás az állat egészségében végülis az én rendelőm forgalmát is növeli. Farizeus magatartás, de szerintem a legtöbben bele se gondolnak, úsznak az árral, nemigen kapnak az ilyen kritikák széles publicitást. Profitérdek okán.

Tehát összefoglalva: Minden szénhidrát cukorrá bomlik. A sok cukorból zsigeri zsírraktárak épülnek. Ezek hormonszervként működnek és az egészség ellen hatnak.  A sok cukor a belekben szivárgó bél szindrómát hoz létre ami allergiát okoz.  A vérben a sok cukor diabeteshez vezet, a megemelkedett gyulladásos szint pedig daganatokhoz. Szebbnél szebb kilátások.

Kedvenc példám arra, hogy a kutya immunrendszere micsoda bivalyerős a következő: Ha kap egy szép nagy és finom csontos húst mikor már jól van lakva azt elássa kert végében. Igen ám, de ha jönnek a koplalósabb napok egy-két hét múlva újra előveszi, és megeszi! Ami ott rohadt a földben egy hétig és nem lesz tőle semmi baja!! Erről a szintről indulva sikerül lerombolni az immunrendszert a fent részletezett állapotok valamelyik szintjére aminek elsődlegesen a napi tápfogyasztás az oka.

Minden tápos zacsi mellé kellene venni egy üveg HerbalVet gyógygombakivonatot is, hogy a kutyának is legyen esélye.

https://www.csaloganybiobolt.hu/tumor-1316Ezen kívül, ha észleljük hogy baj van a sok káros következményt koplaltatással és fehérjebevitellel igyekezhetünk helyrerántani.  Etessünk sovány húsokat, tojást, mert ezek teljes értékű fehérjék és alig szolgáltatnak kalóriát. Ezek mellett megkezdheti a zsírraktárak bontását, a nagytakarítást a mérgek kiürítését a gyógygombák segítségével. A méregtelenítést, az anyagcsere helyrebillentését, az immunrendszer megerősítését, a gyulladásos szint csökkentését jól szolgálják a gyógygombák. Ebbe kevés jutifali, nassi sem fér bele, a pedig olyan szépen tud rám nézni effektus J

A tápos kutyák gyógygombát ennének.

Sok a hasonlóság az emberek táplálkozásában is a fent leírtakkal. Az azért nagy különbség, hogy az ember mindenevő, neki tényleg semmi baja sem lesz ügyesen megválasztott vegán étrenden sem!

Dr. Varga Miklós
HerbalVet

Tartalomhoz tartozó címkék: HerbalVet kiskedvencek