Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi is az az irritabilis bél szindróma?

Mi is az az irritabilis bél szindróma?

 

 

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor- és bélrendszer funkcionális zavara, kialakulásának pontos oka eddig ismeretlen. Feltételezések szerint a bélflóra egyensúlya borulhat fel stressz hatására, illetve az immunrendszer nem megfelelő működése is okozhatja kialakulását. Az IBS esetében a bélrendszer működése eltér a normálistól, de ez a probléma nem vezethető vissza semmilyen szervi eltérésre. Bár az irritabilis bél szindróma nem tartozik a gyulladásos bélbetegségek csoportjába, de ezekhez a betegségekhez igen hasonló tüneteket produkál.

Tünetei: hasfájás, puffadás, hasi diszkomfort érzet, hasmenés, székrekedés jellemzi.

  • Előfordulása: az életkortól független, de a gyulladásos bélbetegségekhez hasonlóan leggyakrabban a fiatal felnőttek körében fordul elő.
  • Diagnosztizálása: az IBS diagnózisának kimondását mindig egy kivizsgálás előzi meg, hisz többféle betegség is okozhat hasonló tüneteket. Amennyiben a betegnél szervi elváltozást nem találnak, akkor szokták az IBS diagnózist használni ezen tünetegyüttes megléte esetében.
  • Terápiája: mivel a betegség okát pontosan nem ismerjük, azért a kiváltó okokat nem igazából tudjuk kezelni. A beteg panaszainak enyhítése tüneti terápia alkalmazásával lehetséges. A legfontosabb a megfelelő diéta betartása.

A magyar lakosság durván 20%-a érintett ebben a betegségben, ami körülbelül 2 millió embert jelent.

Süngomba és az emésztőrendszer

A süngombáról az eddigi kutatások már bebizonyították, hogy az emésztésre kifejtett jótékony hatása mellett sok, egyéb hasznos hatással is rendelkezik, mint például: fekélyellenes hatás, gyulladáscsökkentő hatás, antimikrobás hatás, immuntámogató hatás. Az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegségének kiegészítő kezelésére vonatkozó vizsgálati eredmények is születtek, melyek alátámasztják a süngomba használhatóságát.

 A süngomba hatóanyagaink főbb csoportjait: hericerinek, erinacinek, erinacerin-izoindolin-1-on típusú ketonok, erinaceolaktonok, glikoproteinek, poliszacharidok, szterolok, B-12 vitamin-lakton származékok és illékony anyagok.

Az erinacinek közé tartozó erinacin A, ami egy diterpén vázas molekula és a gombafonálból (micélium) izolálják. Taiwani kutatók eredményei alapján az erinacin A gyulladáscsökkentő és idegsejt védő (neuroprotektív) hatást fejtett ki ischaemia reperfúziós patkányagy modellben.

Meg kell még említsem, hogy a süngomba a különböző zsírsavakban (pl.: az esszenciális linolénsavban is) rendkívül gazdag! Szintén bőségesen tartalmaz a süngomba magnéziumot, foszfort, valamint vas, réz és cink nyomelemeket.

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató Naja forest bio folyékony gomba kivonatok 

Forrás: https://www.najaforest.hu/cikkek/egy-uj-termeszetes-lehetoseg-az-irritabilis-bel-szindroma-kezeleseben/?fbclid=IwAR206-codY7LdDRpFWlt1IM4XI2cwSBUm61M1wDekYQOj0rs8MQjsJE-9cw

Tartalomhoz tartozó címkék: Naja Forest