Leírás
Társ az edzésekhez
L-karnitin (L-carnitine) egy összetett aminosav, mely az emberi szervezetben két esszenciális aminosavból képződik: a lizinből, illetve a metioninból. Régen a vitaminok közé sorolták, de az ember is képes előállítására, így nem tekintjük vitaminnak. Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek, vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt beszedniük étrend-kiegészítő formájában.
Miért fontos a L-karnitin?
A szívizom számára, valamint a növekedéshez, és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szervezet energiatermelése a sejt mitochondriumnak nevezett belső szervecskéjében történik, ahová a hosszúszénláncú zsírsavak csak karnitin segítségével tudnak eljutni. L-karnitin hiányában vagy elégtelen karnitin jelenlétében megáll ez a folyamat.
A karnitint a szervezetünk képes előállítani, amennyiben elegendő mennyiségű vas, B1- és B6-vitamin, valamint két aminosav a lizin és a metionin jelen van a táplálékunkban. Az l-karnitin szintézise függ ezen kívül a C-vitamin ellátottságunktól is.
Ezek bármelyikének hiánya karnitin-hiányhoz vezethet. L-karnitinhoz hozzájuthatunk állati eredetű élelmiszerekből – elsősorban vörös húsokból – de ebből egy diétázó nem eszik sokat, egy vegetáriánus szinte semennyit. Először 1905-ben izolálták húsból, neve is ebből származik (carnus, carn- ~hús).
A napi alkalmazott mennyiség 500-2500mg között szokásos. Étrend-kiegészítőként 500-1000mg-os kiszerelésben kapható Európában. Magyarországon a legnépszerűbbek az 500mg-os változatok, de egyre nagyobb hatóanyagtartalommal is jelennek meg manapság.
Használata biztonságos, azonban a 3000 mg feletti adagok fogyasztása halszagot okozhat a bélbaktériumok karnitin bontása miatt.
Használata biztonságos. Még nagy adagok esetén sincs ismert mellékhatása.
Zsírégetés l-karnitinnel?
A karnitin egy nagyon fontos tápanyag a szervezetünk számára. Az L-karnitin régen vitaminként volt számon tartva, de mivel az ember is képes az előállítására, így nem tekintjük vitaminnak.
A megfelelő képzéséhez sok vitamin és ásványi anyag szükséges, például vas, C-vitamin, B12, niacin és magnézium.
A szervezet által termelt l-karnitin számunkra kevés ahhoz, hogy jótékony hatásai érvényesülhessenek, ráadásul ha a képzéséhez szükséges vitaminokból hiány van, egyáltalán nem is termelődik a szervezetben.
A fokozottabb zsírégetést támogatja, de elsősorban valamilyen testmozgással együtt alkalmazva. Számos kedvező tulajdonsága van.
Hogyan hat az l-karnitin?
Az l-karnitin hatásmechanizmusának lényege, hogy a kardio-edzés során a sejtekből felszabaduló zsírokat az energiafelhasználás helyére szállítja, ebben az l-karnitin maga a szállítóeszköz. Minél több l-karnitint viszünk be a szervezetünkbe, annál több felszabadult zsírt tud energiaként felhasználni. A zsírt a sejtekből a sportolás által fel kell szabadítani és biztosítani kell a megfelelő mennyiségű l-karnitint, hogy azok valóban el is égjenek. Az l-karnitint az edzés megkezdése előtt kb. fél órával kell fogyasztani.
Egyes kutatások eredményei világosan kimutatták az l-karnitin pozitív hatását, ha azt erős testi megterhelés előtt fogyasztották. Az l-karnitin javítja a kitartást, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát, gyorsítja a zsírok elégését, javítja a mérgező anyagcsere-termékek kiválasztását és lerövidíti a regenerációt.
Ha eddig nem volt energiád végigcsinálni egy kb. egy órás edzést, akkor mindenképpen ki kell próbálnod az l-karnitin hatását. Segítségével a test terhelhetősége megnő, ezáltal könnyebben fog menni az edzés is. Teljesen mindegy, hogy aerobikról, kocogásról, úszásról vagy bármely más sportról beszélünk, a lényeg az, hogy tovább és jobban fogod bírni, ha előtte l-karnitint fogyasztasz. És ugye aktívabb sportolás esetén a zsírt is nagyobb hatékonysággal égeti a szervezet. Így segíti az l-karnitin a fogyást.
Mennyit és hogyan szedjünk?
Egy tanulmány szerint napi 2 grammnál több nem szívódik fel a bélből, mindenesetre célszerű több részletben bevenni a nap folyamán, hogy ne telítsük a felszívódásért felelős rendszereket. Nagyobb, 500-1000 milligrammos, esetleg ezt meghaladó L-karnitin adagokra van szükség. Egy grammot meghaladó fogyasztás halszagot okozhat, a bélbaktériumok karnitin bontása miatt, ekkor csökkenthető a bevitel. Mozgás előtt fél-1 órával érdemes bevenni éhgyomorra, és hosszabb ideig (több hónap) érdemes alkalmazni, használatát pedig kolin (főleg a lecitinben található tápanyag) tartalmú zsírégetőkkel érdemes kombinálni. Amennyiben nem áll fenn szív- és érrendszeri betegség, akár koffein tartalmú kiegészítőket is érdemes a nap folyamán mérsékelt mennyiségben fogyasztani. Ilyen például a zöld tea, ami ráadásul szintén zsírégető hatású.
Érdekesség
Az L-karnitint először 1905-ben izolálták húsból, neve is ebből származik (carnus, carn- ~hús).
A karnitin húsokban található meg „nagyobb” mennyiségben, bár ez csupán néhány milligrammot (30-90 mg) jelent 100 gramm húsban.