Leírás
A noni egy olyan harmonizáló gyümölcs, mely egyszerre fokozza testünk védekezőképességét, csökkenti a fájdalmat, pozitív folyamatokat indít el agyunkban, és hatékony gyulladáscsökkentő. A noni kitűnő flavonoid forrás, tele van antocianin és katechin vegyületekkel. Van benne sok béta-karotin, Q10-koenzim, béta-szitoszterol, xeronin, lutein, likopin, szelén illetve bioaktív C- és E-vitamin.
A nonit, ital formájában már legalább 2000 éve fogyasztják itt.
A modern tudomány, eddig megfigyelte többek között a noni gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító, szív- és érrendszert erősítő, emésztést serkentő hatásait, valamint azt, hogy a hangulatot is pozitívan befolyásolhatja.
A noni levet, az alábbi esetekben ajánlott a terápia részévé tenni
- Depresszió esetén
- Immunerősítési céllal
- Gyulladáscsökkentőként
- A daganat érhálózatának kifejlődésének lassítására
- Antibakteriális céllal
- Fájdalomcsillapítási céllal
- Vírus és parazita ellenes céllal
- Vérnyomás csökkentő céllal
- TBC ellenes hatása is van
Adagolás, tudnivalók:
- Naponta 30 ml reggel, vagy 2 x 20 ml reggel és este vagy tetszés szerint napközben.
- Fogyasztás előtt felrázandó.
- Vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják.
Amennyiben naponta 30 ml-t fogyaszt belőle, 1 üveg 15 napra elegendő adagot tartalmaz.
Tárolás:
- Száraz, hűvös helyen, 25°C alatt.
- Felbontás után hűtve tárolja, mert tartósítószert nem tartalmaz.
A noni gyümölcsről
A noni ital hatásait vizsgáló kutatások azt feltételezik, hogy a noni fogyasztása hatásos kiegészítője lehet fogyókúrának, kiegyensúlyozza a koleszterinszintet és a vércukorszintet, használható bőrbetegségek kezelésére, csökkenti a szívinfarktus és a daganatos betegségek kockázatát. Bár a tudományos vizsgálatok még folynak és nem rendelkezünk biztos kutatási eredményekkel, a nonit fogyasztó emberek tapasztalatai nem megkérdőjelezhetők.
A noi 18-féle aminosavat tartalmaz, melyek közül sok esszenciális aminosav, azaz a szervezet maga nem képes előállítani, viszont szükséges számára. Az aminosavak a fehérjék építőkövei.
A noni gyümölcs vitamintartalma támogatja a szervezet egészséges működését, emellett más antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, melyek elősegítik sejtjeink védelmét a szabadgyökök egyes károsító hatásai ellen. [05.]
A noniban található ásványi anyagok mint pl. a nátrium, kálium, vas, mangán, illetve magnézium, hozzájárulnak a szervezet napi ásványianyag-szükségletének kielégítéséhez.
Jótékonyan befolyásolja a szervezet öngyógyító képességét. A noni egyyik legfontosabb alkotóeleme a proxeronin nevű óriásmolekula. A proxeroninből a szervezet a májban xeronint állít elő, mely a szervezetünk számára kifejezetten hasznos: enzimek alkotórésze, hatékony sejttámogató, valamint támogatja az immun- és hormonrendszer egészséges működését is.
Számos anyag növelheti a szervezet xeroninszükségletét, különösen napjaink leggyakoribb hatásai a stressz, a fokozott szellemi és / vagy fizikai terhelés. Bizonyos mennyiségű proxeronint a normál táplálékkal is magunkhoz veszünk, de a noni nagy mennyiségben tartalmazza.